Notícies

36 sessió Comitè Patrimoni Mundial

La 36a Sessió del Comitè del Patrimoni Mundial posa l'accent en el desenvolupament sostenible

25/06/2012

Mentre que la UNESCO celebra el 40 aniversari de la Convenció del Patrimoni Mundial, la 36a  sessió del Comitè del Patrimoni Mundial situa els reptes de la conservació del patrimoni al cor dels seus debats. A la sessió que es va iniciar aquest diumenge 24 de juny a Sant Petersburg i es prolongarà fins al 6 de juliol s'examinarà la inclusió de 33 nous béns a la Llista del Patrimoni Mundial.

La presidenta del Comitè del Patrimoni Mundial, Eleonora Valentinovna Mitrofanova, va donar la benvinguda als participants amb un al·legat a favor de la credibilitat de la Convenció del Patrimoni Mundial. "Cal tenir en compte el fet innegable que el valor universal excepcional del Patrimoni de la Humanitat es basa en els valors locals, les experiències locals, i especialment en els esforços locals de conservació. En resum, les poblacions locals i indígenes són els principals actors que fan que aquest patrimoni de la humanitat sigui possible ", va dir.

La directora general de la UNESCO, Irina Bokova, per la seva banda, va destacar els creixents desafiaments de la preservació dels indrets del Patrimoni Mundial davant d'una pressió cada vegada major. "La credibilitat del procés d'incorporació al registre ha de ser absoluta en totes les etapes, i els estats parts en tenen la responsabilitat primordial", va dir Bokova. La directora general va recordar la "idea revolucionària" que origina la Convenció del Patrimoni Mundial que "durant 40 anys ha esbossat un nou mapa del món - un mapa de la pau, una xarxa d'intercanvi cultural que abasta prop de 1000 llocs a tot el món".

Recordant els principis d'excel·lència científica i l'equitat en el procés d'inscripció de nous indrets, Bokova va animar totes les parts interessades "a actuar i pensar com visionaris per rejovenir la Convenció del Patrimoni Mundial i fer front als reptes del segle XXI", incloent els del desenvolupament sostenible i la construcció de la pau.

La Llista del Patrimoni Mundial, creada d'acord amb els termes de la Convenció del 1972 sobre la Protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural, compta amb 936 béns del patrimoni cultural i natural del món que, segons el Comitè del Patrimoni Mundial, posseeixen un valor universal excepcional. La llista inclou 725 llocs culturals, 183 llocs naturals i 28 mixtos, situats a 153 Estats parts. 189 Estats membres han ratificat la Convenció del Patrimoni Mundial fins ara.


Veure noticies

Vull rebre el butlletí setmanal