Notícies

Presentació del QR4

Del dret a l'autodeterminació al dret a decidir

25/04/2012

Unescocat reuneix una trentena de representants del món acadèmic, polític, empresarial, dels mitjans de comunicació i de la societat civil per debatre sobre l'evolució de la reivindicació dels drets de les nacions sense estat a partir del treball de Jaume López Hernández recollit en el número quatre dels Quaderns de Recerca d'Unescocat.

 

La concreció conceptual i política del dret a l’autodeterminació en un context democràtic i liberal ha anat experimentant canvis de matís, nous tractaments, justificacions i implicacions que marquen noves pautes tant en l’àmbit normatiu i argumental com estratègic i polític. Es pot considerar l’aparició d’un nou concepte, «el dret a decidir», com un reflex d’aquestes noves tendències. Tanmateix -o potser per això- s’acostuma a confondre el dret a decidir amb el dret a l’autodeterminació, com si fossin sinònims. En aquest Quadern de Recerca es proposa una definició de les bases teòriques del dret a decidir, encara a la recerca d’una formulació jurídica explícita, totalment diferents de les del dret a l’autodeterminació.

 

El Centre UNESCO de Catalunya té entre els seus objectius afavorir sinèrgies i complicitats que construeixin les bases d’una autèntica cultura de pau, a través d’actuacions de tipologies diverses, entre les quals la recerca aplicada. Unescocat vol contribuir a l’aportació de coneixement al servei de diferents institucions públiques i entitats de la societat civil, perquè aquest coneixement faciliti la presa de decisions i la definició d’iniciatives i programes més eficients i sostenibles. En aquesta línia, la col·lecció Quaderns de Recerca presenta els resultats de recerques portades a terme per Unescocat o per altres persones i institucions, que tenen per objecte d’estudi àmbits estretament vinculats al treball de la UNESCO i les Nacions Unides. Aquesta publicació (periòdica, bilingüe català-anglès i en format digital) pretén ser un instrument per aprofundir en la temàtica i per facilitar propostes d’acció.

 

L'autor del QR4, Jaume López Hernández, és Doctor en Ciència Política i de l'Administració (2002) i Màster en Teoria Política i Social (1996) per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Filosofia de les Ciències Socials per la London School of Economics and Political Science (1997) i Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (1993) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, és professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials (UPF), consultor als Estudis d'Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, i imparteix docència al màster en Comunicació Política i Social de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull).


Veure noticies

Vull rebre el butlletí setmanal