Notícies

Jornades Empresa i diversitat cultural

La diversitat cultural a les empreses: repte i valor afegit

25/02/2012

 

Amb les jornades “Empresa i diversitat cultural” (celebrades el 24 i 25 de febrer en el Cosmocaixa) Unescocat i la Fundació Bertelsmann han volgut donar la veu a les empreses, administracions, associacions professionals, sindicats i societat civil perquè presentin les seves experiències i iniciatives a l’hora de gestionar una creixent diversitat en un món globalitzat i en crisi.

 

La diversitat cultural que fa pocs anys es valorava molt ha perdut protagonisme degut a la recessió econòmica, i s'ha anat oblidant que, quan forma part de la gestió empresarial, constitueix un factor d’èxit econòmic, tal com assenyala l’informe de la UNESCO “Invertim en la diversitat cultural i en el diàleg intercultural”. Aquesta constatació ha estat el punt de partida de les reflexions dels diferents ponents que representaven la Comissió d’Igualtat d’Oportunitats Laborals del Govern Federal dels EUA, la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, la Comissió per a la Igualtat i els Drets Humans del Regne Unit, les empreses Sticky Culture, Ethik Investiment y Mantelym, l’Associació Benestar i Desenvolupament, la Fundació PIMEC, Comissions Obreres de Catalunya, la Fundación Diversidad, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, o l’Organització dels Serveis de Transport de Mont-real.

 

Sensibilització, inclusió, respecte i tolerància són factors que van associats a la diversitat cultural i contribueixen a l’estabilitat social i al desenvolupament dels drets humans. Tanmateix, encara que la societat sigui cada vegada més diversa i que s’hagi avançat molt en l’àmbit legislatiu per lluitar contra la discriminació i afavorir el respecte i la igualtat d’oportunitats laborals, també s’observen respostes negatives i en alguns llocs aquesta diferència genera conflictes socials tant en el sector empresarial com a les administracions. Per evitar-los, s’ha subratllat en diverses sessions que cal una actitud inclusiva i un canvi cultural en les persones, més enllà d’una resposta legal.

 

En l’àmbit empresarial, s’ha subratllat la importància de formar els equips de treballadors, per crear valor a partir de les diferències, amb un paper destacat de la direcció de l’empresa com a líder i impulsora d’una filosofia inclusiva i de respecte que fomenti el sentit de pertinença del personal. Segons el director d’Unescocat, Miquel Àngel Essomba: la diversitat cultural “ha de ser un valor afegit en la gestió empresarial que enriqueixi l’entorn de treball i proporcioni un producte i un servei que respectin aquesta diversitat.“

 

També s’ha insistit en la necessitat no només d’aplicar mesures per a una bona gestió de la diversitat sinó també de difondre-les per generar consciència i recuperar la idea que la diversitat cultural és un factor que contribueix a l'estabilitat social, la unitat, la solidaritat, l’enfortiment dels drets humans i el desenvolupament.

 

En la sessió inaugural, en que també van participar el president de PIMEC, Josep González, el cònsol general dels EUA a Barcelona, Greggory Crouch, la directora de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Marjolaine Ricard el director del Centre UNESCO de Catalunya, Miquel Àngel Essomba, la directora de la Fundación Bertelsmann, Michaela Hertel, va recalcar que aquestes jornades pretenien “donar visibilitat a les nombroses iniciatives bones que existeixen i crear una xarxa dels agents que fomenten una millor gestió de la diversitat cultural a les empreses”.


Veure noticies

Vull rebre el butlletí setmanal